Bilgi Bankası:
Parola ilkesi ayarlarını değiştirme
Gönderen Admin Onsa on 31 January 2014 01:48 PM

Bu adımları uygulayabilmeniz için yönetici olarak oturum açmanız gerekir.

Bilgisayarınız bir etki alanındaysa, yalnızca ağ yöneticiniz parola ilkesi ayarlarını değiştirebilir.

Kullanıcıların parolalarını düzenli aralıklarla değiştirmesinin zorunlu olması, parola uzunluğu için en kısa değerin belirtilmesi ve belirli karmaşıklık gerekliliklerini karşılamak için parolaların zorunlu kılınması gibi eylemleri de içeren parola ilkesi ayarlarınızı özelleştirerek, bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

  1. Yerel Güvenlik İlkesi'ni açmak için Başlat düğmesini Başlat düğmesinin resmi tıklatın, arama kutusuna secpol.msc yazın ve secpol öğesini tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

  2. Sol bölmede, Hesap İlkeleri'ni çift tıklatın ve ardından Parola İlkesi'ni tıklatın.

  3. İlke listesinde değiştirmek istediğiniz öğeyi çift tıklatın, ayarı değiştirin ve sonra da Tamam'ı tıklatın.

    Bu tablo, var olan parola ilkesi ayarlarını listeler, her ayarın nasıl çalıştığını açıklar ve her ayar için öneride bulunur.

    İlkeNeler yaparÖnerilen

    Parola geçmişini uygula

    Kullanıcıların geçerli parolalarıyla veya son kullandıklarıyla aynı olan yeni bir parola oluşturmasını engeller. Anımsanacak parola sayısını belirtmek için bir değer girin. Örneğin 1 değeri, yalnızca en son parolanın anımsanacağını, 5 değeri ise önceki beş parolanın anımsanacağını belirtir.

    1'den büyük bir sayı kullanın.

    En uzun parola geçerlilik süresi

    Parolanın geçerli olduğu gün sayısının üst sınırını ayarlar. Bu gün sayısından sonra kullanıcının parolayı değiştirmesi gerekir.

    En uzun parola geçerlilik süresi olarak 70 gün ayarlayın. Gün sayısının çok büyük bir rakam olarak ayarlanması, korsanlara parolayı çözmek için daha uzun süre çalışma olanağı sağlar. Gün sayısının çok küçük bir rakam olarak ayarlanması da, çok sık parola değiştirmek zorunda kalan kullanıcılar için uygun olmayabilir.

    En kısa parola geçerlilik süresi

    Parolanın değiştirilebilmesi için geçmesi gereken en az gün sayısını ayarlar.

    En kısa parola geçerlilik süresini en az 1 gün olarak ayarlayın. Böylece, kullanıcının her gün yalnızca bir kez parolasını değiştirmesini zorunlu kılarsınız. Bu, diğer ayarların belirlenmesine de katkıda bulunur. Örneğin, son beş parola anımsanıyorsa, kullanıcının özgün parolasını yeniden kullanabilmesi için en az beş günün geçmesi zorunlu kılınır. En kısa parola geçerlilik süresi 0 olarak ayarlandıysa, kullanıcı parolasını aynı gün içinde altı kez değiştirebilir ve özgün parolasını aynı gün içinde yeniden kullanmaya başlayabilir.

    En kısa parola uzunluğu

    Bir parolanın bulundurabileceği en düşük karakter sayısını belirtir.

    Uzunluğu 8 ile 12 karakter arasında bir değere ayarlayın (karmaşıklık gerekliliklerinin de karşılanması gerektiğini unutmayın). Parolaların bir sözcük veya ortak deyim olmadığı kabul edilirse, daha uzun bir parola, kısa olana göre daha zor çözülebilir. Ofis veya evde bilgisayarınızı kimsenin kullanmadığından emin olsanız da, parola kullanmamanız Internet veya başka bir ağ kaynağından bilgisayarınıza sızmak isteyen bir korsana karşı, kolay tahmin edilen bir parolanın sağlayabileceğinden daha fazla koruma sağlar. Parola kullanmadığınızda, Windows Internet veya başka bir ağdan bilgisayarınızda oturum açılmasını otomatik olarak engeller.

    Parolalar karmaşıklık gereklerine uymalıdır

    Parola zorunlulukları:

    • En az altı karakter uzunluğunda olmalıdır

    • Aşağıdaki karakterlerden en az üçünün birleşimini bulundurmalıdır: büyük harfler, küçük harfler, sayılar, simgeler (noktalama işaretleri)

    • Kullanıcı adı veya ekran adı bilgilerini içermemelidir

    Bu ayarı etkinleştirin. Bu karmaşıklık gereklilikleri güçlü bir parola oluşturulmasına yardımcı olur.

    Parolaları ters çevrilebilir şifreleme kullanarak saklama

    Parolayı şifrelemeden depolar.

    Bunu gerektiren bir program kullanmadıkça,

(1 oylar)
Bu makale yararlıydı
Bu makale yararlı değildi

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
Onsa Destek