Bilgi Bankası: Teknik Servis
RAID Nedir, Nasıl Yapılır?
Gönderen Admin Onsa on 31 January 2014 11:23 AM

RAID Nedir, Nasıl Yapılır?

Tek sürücüye oranla daha fazla hız yada güvenlik getirisi sunan RAID uygulamalarının nasıl yapıldığını anlatan detaylı bir rehber hazırladık. 

RAID rehberi RAID Nedir, Nasıl Yapılır?

Mekanik sürücüler…

Eskinin hantal, günümüzün nispeten daha hızlı ama alabildiğine büyük sığalı vazgeçilmezleri. Üzerine işletim sistemi kurduğumuz ve verilerimizi yedeklediğimiz dostlarımız.

Sabit sürücüler, günümüz teknolojisinde en azından işletim sistemlerinin çalışması için bir şekilde varlıklarını sürdürmek zorunda. SSD’leri konu dışı bırakırsak, üzerilerinde yüksek hızlarda dönen bir metal plaka ve okuma kafası bulunduran mekanik sürücülerin en büyük sorunu: yavaş olmaları. İhtiyaç duyduğumuz an; işlemci, ekran kartı ve belleklerin saat frekansı/voltaj/gecikme süreleri gibi ayarlarıyla oynayarak, bu bileşenlerinden daha fazla performans alabiliyoruz. En azından işlemci ve ekran kartının hızlarını yukarıya çektiğimizde, kısalan render süresi ve ekran kartlarında daha fazla frame sayısı elde etmemiz imkanlar dahilinde. Ancak mekanik sürücülerin RPM sayısı, erişim süresi ve veri aktarım hızlarını kurcalayıp, sürücüyü daha iyi bir hale getirme konusunda hiç şansımız yok.

Bunun yanında; önemli verileri kaydettiğimiz mekanik sürücüler, yapıları gereği çarpma, düşme ve aşırı titreşim gibi olumsuz koşullara son derece duyarlı bileşenlerdir. Uzun yıllar boyunca oluşturduğunuz arşiv, veritabanı yada kişisel bilgilerinizi basit bir düşme sonucunda kaybetmeniz içten değil. Bazen ortada hiçbir neden olmadığı halde, bu sürücülerin tamamen arıza durumuna geçtiğine çok defalar şahit olmuşsunuzdur.

“RAID” kavramı, bu anda devreye girerek, kullanıcılara tek sürücüye oranla daha fazla hız yada yüksek güvenlik vaadediyor. Daha önce kurumsal yapılar tarafından özellikle veri güvenliği için kullanılan bu uygulama, günümüz masaüstü sistemlerinde mekanik sürücülerin hantal yapısını biraz daha iyileştirmek adına kullanıcılar tarafından tercih edilen bir yöntem. RAID denilince akla ilk gelen mekanik sürücüler dışında, fiyatlarının makul seviyelere inmesi ile kullanıcılar SSD’leri de bu kervana kattılar.

RAID Nedir?

RAID (Redundant Array of Independent Disks – Bağımsız Disklerin Artıklıklı Dizisi); sabit sürücülerde veri okuma ve yazma için birden fazla sabit sürücüyü aynı anda farklı şekillerde kullanarak yapılan veri depolama yapılandırmasıdır. RAID, tek bir mantıksal sürücüyü, çoklu diskler üzerinde birleştirir. Bu şekilde işletim sistemi birçok farklı sabit disk görmek yerine sadece bir tane görür. Tek sürücüye göre RAID kombinasyonları; veri bütünlüğünü/güvenliğini sağlar, hata toleransını azaltır, verileri korur, performansı ve disk kapasitesini artırır.
RAID0
 RAID Nedir, Nasıl Yapılır?

RAID0 yapılandırması için en az iki ve üzeri sabit sürücü gereklidir. Sürücü dizisi, aynı türden sisteme bağlanmış diskler üzerinde, ardışık bloklara bölünerek yazdırılır. Sonuçta iki veya daha fazla sabit disk birleştirilir ve özellikle sıralı erişimde daha iyi bir okuma/yazma performansı elde edilir. Ancak RAID 0 dizisinde artıklık bilgileri saklanmaz. Yani; sürücülerden biri hasarlandığı zaman, veriler tamamen kaybedilir.
RAID1
 RAID Nedir, Nasıl Yapılır?

RAID1′de, veriler en az iki ve daha fazla olmak üzere sabit sürücülere yazılır. Dizideki en az bir sürücü düzgün çalıştığı sürece, her türlü hata ve aksaklığa karşı koruma vardır ve dizi normal çalışmasını sürdürür. Eğer bir sürücü bozulursa diğeri, var olan tüm verileri barındırdığı için güvenlik maksimumdadır. Performansın pek önemli olmadığı ancak veri güvenliğinin önem kazandığı durumlarda RAID1 tercih edilir.
JBOD
 RAID Nedir, Nasıl Yapılır?

JBOD (Just a Bunch Of Disks – Bir Yığın Disk); RAID0 ve RAID1′in aksine kapasiteleri farklı sürücülerle yapılan, daha doğrusu bu sürücüleri tek çatı altına toplayabilen bir RAID kurulumudur. Örnek vermemiz gerekirse; sığaları 250GB, 500GB ve 1TB olan üç adet sürücü ilen yapılan JBOD yapılandırması sonrası, sistemde tek bir 1.75TB lık disk görünür. Genellikle; eldeki sürücüleri değerlendirmek amacıya tercih edilen JBOD, performans ve güvenlik açısından diğer RAID yapıları gibi veri güvenliği yada daha yüksek hız kazançları sağlamaz.

Technopat

(0 oylar)
Bu makale yararlıydı
Bu makale yararlı değildi

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
Onsa Destek