Bildirim Kategorileri
RSS Beslemesi
Haberler
Mar
13
Sahte E-postalar Hakkında Bilgilendirme
Gönderen ONUR SAVAŞ on 13 March 2019 04:48 PM

Değerli Kullanıcılarımız,

Son zamanlarda artış gösteren “senin için kötü bir haberim var”, “işletim sisteminizi hackledim”, “mail adresini hackledim”, “mail adresini ele geçirdim”, “kameranızı ele geçirdim seni kaydettim” vb. benzer içerikte sizden ödeme talep eden SPAM  olarak tabir edilen e-postalara  itibar etmemeniz gerektiğini hatırlatırız.

Özellikle kişisel bilgi talebi veya faturalar ile ilgili olarak ödeme talebinde bulunulan e-postalara kesinlikle itibar etmeyiniz. Bu tipteki sahte e-postalar aracılığı ile toplanan bilgiler, dolandırıcılık amacıyla kullanılabilmekte ya da e-postalardaki linklere tıklanması yoluyla zararlı yazılımların kullanmış olduğunuz cihazınıza yüklenmesi sağlanabilmektedir. Güvenliğiniz için, kredi kartı bilgilerinizi ve/veya size özel olduğunu düşündüğünüz herhangi bir bilgiyi e-posta yoluyla cevaplamayınız ve e-posta içerisinde yer alabilecek, doğruluğundan emin olmadığınız linklere tıklamayınız.

Virüslü ve Spam E-Postalar Hakkında Genel Bilgilendirme;

Oltalama amaçlı e-posta gönderimleri son zamanlarda oldukça artmıştır. Gönderen e-posta adresinden veya e-posta içeriğindeki tıklanması beklenen linklerin yönleneceği adreslerden oltalama olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Mouse/Fare imlecini ilgili linkin üzerine getirip tıklamadan beklediğinizde gerçek link adresi gözükmektedir. Bu tip e-postaların içeriğini tıklamadan veya  ekin de ki dosyaları açmadan silmenizi önemle hatırlatırız. Aksi takdirde size de virüs bulaşabilir, çeşitli etkileri olabileceği gibi sizin adınıza da oltalama e-postası göndermeye başlayabilir.

Fidye Virüsleri ise, e-posta ile kullanıcılara ulaşabilmekte ve bulaştığı sistemler/bilgisayarlar üzerinde dosyalara erişimi engelleyerek/şifreleyerek kullanıcılardan fidye talep etmektedir. 2007 yılında ortaya çıkan bu virüsler, 2015 yılı itibariyle oldukça yaygınlaşmıştır ve son zamanlarda bu tür e-postalarda artış olduğu görülmektedir.

Bu tür durumlarda zaman zaman kendi adresinizden e-posta geldiğini görseniz de aslında mail gönderen sunucu farklı bir sunucu olup sadece mail gönderenin görünen adresi yada adı sizi göstermektedir. Bu tip e-postalara itibar etmeyiniz.

Korunmak için neler yapılabilir;

En önemlisi kullanıcılar daha fazla bilinçlenmelidir.

Kullanılan işletim sistemi, antivirüs ve antispam gibi sistemlerin güncelliği sağlanmalıdır.

Sizin için önemli olan dosya ya da sistemlerin yedeği mutlaka alınmalıdır.

E-postaların gerçek mi sahte mi olduğu kontrol edilmeli ve içeriğinde bulunan link veya dosyalar güvenilirliğinden emin olmadan açılmamalıdır.

E-posta parolanız kolay tahmin edilebilir olarak belirlenmemeli ve düzenli olarak değiştirilmelidir.

Teknik ve yönetici olan yetkililerin tüm kullanıcıları ile duyuruyu paylaşmasını önemle hatırlatırız.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,


Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
Onsa Destek